Medewerkersonderzoek

H&S Adviesgroep versterkt, verbindt en inspireert talentenvolle mensen en bedrijven. Één van de HR instrumenten om organisaties te versterken is het uitvoeren van een medewerkersonderzoek, ook wel medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) of werkbelevingsonderzoek genoemd.

De kracht van een organisatie

Een medewerkersonderzoek is in feite een organisatieonderzoek onder medewerkers. In de basis meten we de tevredenheid van medewerkers, maar het gaat veel verder dan dat. Waar ligt de kracht van de organisatie en waar de zwakte? Dat is wat gemeten wordt. Dat is waar medewerkers het antwoord op kunnen geven.

Door het onderzoek ontstaat er namelijk een goede indruk van de manier waarop medewerkers tegen het bedrijf aankijken. Het management heeft beeld hoe bijvoorbeeld de kernwaarden van de organisatie leven bij de medewerkers. Maar is dit ook zo? Hoe beleven zij de organisatiewerking?

Het resultaat

Organisaties zetten deze onderzoeken in om bijvoorbeeld de werkbeleving, betrokkenheid en/of tevredenheid van hun medewerkers te onderzoeken. Hiermee worden verbeterpunten gesignaleerd en de bedrijfsvoering verbeterd. De betrokkenheid en prestaties worden vergroot en ongewenst verzuim en verloop beperkt.

Het onderzoek maakt duidelijk waar er wellicht knelpunten zitten en welke facetten als onprettig, of juist prettig worden ervaren. Dit biedt de mogelijkheid om de prestaties van medewerkers effectiever te managen en hiermee het bedrijfsresultaat te verhogen.

Onderzoeksopzet

H&S Adviesgroep maakt bij voorkeur gebruik van een eigen onderzoeksopzet. De aanleiding en de doelstellingen vanuit de klant kunnen echter vragen om een andere aanpak of extra aandacht voor een bepaald thema binnen de organisatie. Uiteraard is de uiteindelijke opzet maatwerk.

ESH-model

De standaard opbouw van ons onderzoek is altijd gebaseerd op het ESH-model voor organisatie analyse. Het ESH-model bevat zes centrale elementen van een organisatie. Door toepassing ervan worden alle belangrijke organisatie- en/of HR domeinen meegenomen in het onderzoek. Niet voor niets staat ESH voor evenwicht, samenhang en heterogeniteit.

Het vervolg

We laten het natuurlijk niet bij het onderzoeken alleen. H&S Adviesgroep is ook de partner als het gaat om de uitvoering van de acties die voortvloeien uit een medewerkersonderzoek. De rapportage en conclusies vormen de start voor de vervolgstappen. Wij helpen verder bij het bepalen van de verbeterpunten die opgepakt gaan worden en ondersteunen bij het uitvoeren van acties, bijvoorbeeld door het geven van trainingen of advisering ten aanzien van HR vraagstukken.

Meer weten? Lees eens één van onze cases, of neem contact met ons op. We lichten we onze aanpak graag toe.

Nieuws
09-02-2021
In je joggingbroek en blouse in de zoommeeting, terwijl je op de achtergrond een stemmetje ...
24-07-2020
Vanwege het overweldigende aantal aanmeldingen voor het gratis ontwikkeladvies onder de NL Leert Door subsidie, heeft de ...
14-05-2020
Een aantal weken geleden vroegen we organisaties in Noord-Holland naar de impact van Corona op ...
11-09-2019
Connection Systems is een sterk groeiende en hightech, innovatieve organisatie en richt zich o.a. op ...
04-07-2019
Regio Talent, zusterorganisatie van H&S Adviesgroep, ziet het als gezamenlijke verantwoordelijkheid om talenten uit de ...
Bekijk overige nieuws berichten
Nieuwsbrief
Vul hieronder je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Social media
H&S Adviesgroep is ook te volgen via social media. Like onze facebook pagina, volg ons op twitter of instagram of verbind met Linked in.
Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie over wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

H&S Adviesgroep B.V.
Arcadialaan 28b
1813 KN Alkmaar
info@hsadviesgroep.nl
072 - 512 52 30

Cookie instellingen

H&S Adviesgroep | Regio Talent gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.