Beoordelingsgesprekken: monoloog of dialoog?

In de media worden de tekortkomingen van beoordelingsgesprekken veel besproken. Alle reden om de gesprekken af te schaffen, zou je denken. Maar waar zitten deze tekortkomingen en hoe kunnen we deze verhelpen? Eén van de problemen die wij hierin tegenkomen is het beoordelingsgesprek als monoloog.

Het beoordelingsgesprek als eenrichtingsverkeer is gedoemd om te mislukken. Als jouw medewerker de beoogde doelen niet heeft behaald en vervolgens van jou negatieve feedback ontvangt, dan wil je toch samen onderzoeken hoe dat komt? En wat hij of zij daaraan kan doen? Misschien speel jij als leidinggevende hierin zelfs wel een belangrijke rol? Hetzelfde geldt voor het tegenovergestelde: als jouw medewerker de beoogde doelen gehaald heeft en van jouw positieve feedback ontvangt, wil je toch samen kijken naar wat dit betekent in het vervolg? En wat jouw rol hierin is geweest?

Misschien kan het verschil tussen beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken wel overboord? Het gaat tenslotte om de dialoog tussen leidinggevende en medewerker waarin beiden hun blik kunnen geven op het functioneren en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe maak je van eenrichtingsverkeer dan een goede dialoog?

  • Maak de voorbereiding van het proces al tweerichtingsverkeer; 
  • Begin het gesprek als leidinggevende niet met jouw inleiding van de aanpak van het gesprek, maar begin eens met een vraag aan de medewerker over hoe hij of zij het gesprek wilt aanpakken; 
  • Zorg voor transparantie in het gesprek. Als leidinggevende jouw oordeel niet direct op tafel leggen en eerst allerlei vragen stellen aan de medewerker over functioneren, kan zorgen voor onduidelijkheid en onveiligheid; 
  • Maak het noteren van een verslag of formulier verantwoordelijkheid voor beiden. Dit kan simpelweg al met bij elk punt een vraag: Hoe zullen we dit noteren? Wat zullen we afspreken?
Eens verder van gedachten wisselen over beoordelen in uw organisatie?

Jolanda Bakker
Mobiel: 06 508 49 973
E mail: j.bakker@hsadviesgroep.nl  


Nieuwsartikelen
04-07-2019
Regio Talent, zusterorganisatie van H&S Adviesgroep, ziet het als gezamenlijke verantwoordelijkheid om talenten uit de ...
14-06-2019
Jeroen Veerman is de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland. Op 2 juli neemt hij de ...
02-04-2019
Pak die kans! Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een subsidie beschikbaar voor ...
02-04-2019
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een subsidie beschikbaar voor voor het geven ...
31-01-2019
  Wat was de aanleiding voor inzet van een teamontwikkeltraject? Wij zijn een relatief jonge ...
04-01-2019
Voortgangsgesprekken onder de loep De discussie over het al dan niet afschaffen van de HR ...
Bekijk overige nieuws berichten
Abonneren op nieuwsgroepen
Vul hieronder je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrieven.
Social media
H&S Adviesgroep is ook te volgen via social media. Like onze facebook pagina, volg ons op twitter of verbind met Linked in.
Contact

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

H&S Adviesgroep B.V.
Arcadialaan 28b
1813 KN Alkmaar
info@hsadviesgroep.nl
072 - 512 52 30

Cookie instellingen

H&S Adviesgroep | Regio Talent gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.